Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου

Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου Γραμμένης χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του παλαιού Ναού ο οποίος ήταν μια μονόκλιτη βασιλική και ο οποίος είχε χτιστεί από τον Τούρκο Μπέη για τις ανάγκες των χριστιανών υπηρετών του.

Ο σημερινός Ιερός Ναός ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1965-1968. Στις 18 Αυγούστου του 1968 εγκαινιάστηκε από τον τότε μητροπολίτη Ζιχνών & Νευροκοπίου Νικόδημο Βαλινδρά, επί εφημερίας του αειμνήστου πατρός Κυριάκου Παυλίδη ο οποίος και θεωρείται ο κτήτορας του Ιερού Ναού και διετέλεσε εφημέριος από το έτος 1960 έως και την 8η Σεπτεμβρίου 1970.

Προγενέστεροι εφημέριοι πριν από τον πατέρα Κυριάκο διετέλεσαν οι αείμνηστοι Δημήτριος Παπαδημητρίου (1922-1928), Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (1929-1960). Την 10η Σεπτεμβρίου 1970 την ενορία ανέλαβε ο πατήρ Ιωάννης Σπυρίδης, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος έως το τέλος του 1988. Επί εφημερίας του πατρός Ιωάννου Σπυρίδη διαμορφώθηκε ο εξωτερικός νάρθηκας του Ιερού Ναού, η περίφραξη του Ναού και ανεγέρθηκε η αίθουσα δεξιώσεων. Κατά τα έτη 1989 έως την 4η Νοεμβρίου του 1990 εφημέριοι εκ περιτροπής διακονούσαν τις ποιμαντικές ανάγκες του Ιερού Ναού. Από την 4η Νοεμβρίου 1990 έως και σήμερα την διαποίμανση του Ιερού Ναού και της ενορίας ανέλαβε ο σημερινός εφημέριος πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, επί των ημερών του οποίου ο Ιερός Ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων, διαμορφώθηκε ο προαύλιος χώρος, εξωραΐστηκε και αγιογραφήθηκε εξ ολοκλήρου. Σήμερα στον Ιερό Ναό λειτουργεί κατηχητικό σχολείο, βυζαντινή χορωδία γυναικών και ενεργό φιλόπτωχο ενοριακό ταμείο για τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την μεγάλη πανήγυρή του την 8η Σεπτεμβρίου με πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων και των χιλιάδων προσκυνητών του Νομού Δράμας. Επίσης πανηγυρίζει και την 15η Αυγούστου πανήγυρη και εορτή αφιερωμένη με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στους Απανταχού Γραμμενιώτες.

xorio
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή